Paarden-diy.jouwweb.nl
Home » Verzorging » Anti bijt

Anti Bijt

Heb je last van een paard die overal aan zit te bijten, de staldeur, het hek of andere spullen? Het is heel normaal voor een paard om zulk gedrag te vertonen. Hieronder een aantal middeltjes die je vast wel in huis hebt, om je materiaal te beschermen tegen het bijten van je paard. 

welzijn07.jpg

 Welke middelen helpen?

Een van deze middelen heb je vast wel in huis. Dan hoef je geen extra geld uit te geven aan speciaal gemaakte middelen. 

 • Hertzhoornolie: Op de plaatsen smeren waar je paard vaak in bijt. Het is niet zo'n fijn smaakje je paard zal het vast snel afleren.
 • Groene zeep: Je paard vind het vast niet fijn om een mond vol zeep te hebben en zal het dan ook snel afleren.
 • Sambal: Smeer dit overal waar je paard niet in mag bijten. Zorg alleen wel dat er genoeg te drinken is in de stal.
 • Azijn: Smeer ook dit overal waar je paard niet in mag bijten. Sommige paarden vinden dit lekker, dus even kijken hoe jou paard hier op reageert.

Waarom doet je paard het?

Sommige paarden vertonen gedrag zoals luchtzuigen, weven, kribbebijten, boxlopen enz. Dit zijn gedragingen die alleen voorkomen bij paarden in gevangenschap en niet in het wild en dus onnatuurlijke gedragingen zijn.

In de natuur gedraagt een paard zich heel anders dan wanneer hij bij je op stal staat. Denk hierbij gedrag als de hele dag door kunnen bewegen, de hele dag door kleine beetjes eten, omgaan met andere paarden, voldoende afwisseling enz.

Als een paard niet voldoende zich kan gedragen als in de natuur kan je paard last krijgen van stal ondeugden, zoals bijten. 

Wat kun je er tegen doen?

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom hieronder tips om dit gedrag op een natuurlijke manier op te lossen. 

 • Zoveel mogelijk tegemoet komen aan de natuurlijke behoeftes van het paard (sociaal contact, beweging, grazen enz.)

 • Het oudere paard in een grotere groep in de wei zetten zodat er altijd een ’’gelijkgestemde’’ voorhanden is om vriendschap mee te sluiten. Bij paarden komen veel 1-op-1 vriendschappen voor.
 • Bij kleine groepen ’’even aantallen’’ in de wei zetten, want net als bij mensen valt er altijd iemand buiten de boot als ze met z’n drieën zijn.
 • Indien er geen wei voorhanden is en het paard voornamelijk op stal staat het paard enkele uren met een ander paard in de paddock of buiten/binnen bak zetten.
 • De afmetingen van de stal moeten minimaal 2x de stokmaat zijn, dwz een paard van 1.50 moet in een stal van minimaal 3 bij 3 staan en een paard van 1.85 dus in een stal van bijna 4 bij 4 meter.
 • Contact met buurpaarden via tralies of half open stallen is ook bevorderlijk voor het welzijn. Zet wel ’’vriendjes’’ naast elkaar want niet alle paarden klikken met elkaar. Naast een ’’verkeerd individu’’ staan veroorzaakt juist stress. 
 • Sommige paarden hebben behoefte aan een deel van de dag alleen rustig op stal te staan. Net als mensen verschillen in behoeftes zo verschillen paarden daarin ook. Dus luister goed naar uw paard, observeer hem, pik signalen op.
 • Het voer indien mogelijk verdelen in kleine porties verdeeld over de hele dag.
 • Geef het paard ’s ochtends eerst hooi en dan pas krachtvoer, dan verteerd het krachtvoer beter en valt het niet als een blok op de nuchtere maag.